Caracteristici + concepte UNIX

Cele mai importante aspecte, cand ai de a face cu sistemul de fisiere Unix sunt detaliate aici.

Director Lucru Curent [Current Working Directory]: Pe masura ce navighezi dintr-un loc in altul in sistemul unix, 'locul' in care te afli la un moment dat se numeste current working directory sau, pe scurt, cwd. Important de stiut acest lucru cand folosesti cai relative [vezi mai jos].

Cale [Path]: Exista doua intelesuri pentru path in sistemul unix. Depinzand de context, primul inteles al 'path' inseamna 'adresa' unui fisier; exprimat ca o lista de directoare - ex. fisierul este /home/marius/paper.txt. Al doilea inteles se refera la lista directoarelor in care se va cauta pentru a gasirea comenzilor introduse in linia de comanda a sistemului - ex. /bin /usr/bin/ /usr/sbin - acesta este denumit mai exact 'working path' adica calea de lucru.

  • Cale Absoluta [Absolute Path]: Intotdeauna incepe cu / pentru a indica ca incepe in directorul root (radacina) - ex. aceasta este o cale absoluta /usr/bin/pico si aceasta nu este bin/pico [calea din urma ar cauta un fisier numit 'pico' in subdirectorul 'bin' indiferent care este directorul de lucru curent (cwd)]. O cale absoluta este un mod de a accesa o locatie a unui fisier/director, ce este relativa doar la directorul radacina, nu la directorul curent - totusi este o cale 'absoluta' catre un fisier.
  • Cale Relativa [Relative Path]: O cale relativa nu are / la inceput si este relativa la directorul de lucru curent [cwd] - ex. daca directorul de lucru curent este /home/marius atunci projects/paper.txt se va referi la fisierul [ca si cale absoluta] /home/marius/projects/paper.txt. Exista o pereche de 'directoare speciale' care indica anumite directoare in caile relative:

 

./ Directorul de lucru curent [cwd]
../ 'Directorul parinte' [cel de deasupra celui curent]
~/ Cand o cale incepe cu acesta este 'directorul tau de casa'

cateva exemple de utilizare ale acestor directoare speciale intr-o cale:
 
./info Obtine fisierul 'info' din directorul curent
../paper.txt Obtine fisierul 'paper.txt' din directorul superior celui curent
../backups/old.txt Mergi in directorul superior celui curent, intra in directorul 'bakups' si obtine fisierul 'old.txt'
~/projects/unu.txt Obtine fisierul 'unu.txt' din directorul 'projects' din directorul meu de casa.

 

Legaturi Hard [Hard Links]: Fisierele pot fi legate, sa spunem asa, iar un fisier poate aparea in doua directore diferite intr-un sistem de fisiere, cu toate ca nu exista decat un singur fisier [fisierele duplicate nu sunt copii, nu ocupa extra spatiu pe disk]. Schimbarile aduse fisierului intr-o locatie il vor afecta in toate locatiile. Fisierul nu va fi sters pana cand toate trimiterile catre fisierul original nu sunt sterse. Atat fisierele cat si directoarele pot fi legate simbolic.

Legaturi Simbolice [Symlinks]: Asa cum sunt denumite mai des, sunt doar trimiteri catre un alt fisier sau director intr-un sistem de fisiere, functionand aproape ca si scurtaturile [shortcuts] in windows sau aliasurile in macOS. Totusi, spre deosebire de scurtaturile din windows, un symlink reprezinta, pentru majoritatea intrebuintarilor, fisierul/directorul catre care directioneaza si difera usor fata de legaturile hard [hard links] in modul ca atunci cand este copiat, arhivat, sters, etc. [ex. un symlink poate directa catre o locatie inexistenta, pe cand un hard link, atata vreme cat ramane o legatura, intotedeauna va fi gasite].

Permisiuni Acces [Access Permissions]: Fisierele si directoarele au doua propietati foarte importante - detinatorul si permisiunile. Un fisier sau un director are trei parti majore de informatie legata de permisiunile de acces. Utilizatorul care detiine un fisier, grupul de utilizatori care detine un fisier si permisiune de acces legata de detinator, de grup si de restul sistemului.

  • Permisiunile sunt de forma'rwxrwxrwx' unde rwx inseamna 'read', 'write' si 'execute'. rwx rwx rwx se refera la [user] [group] [world]
  • Detinerea fisierului beneficiaza primul set de permisiuni, apoi grupul de utilizatori si la urma restul lumii care nu se afla in caest grup [ex. un fisier detinut de 'marius' si de grupul de utilizatori 'useri', cu permisiunile 'rw-r----' se citeste : marius are drepturi de citire/scriere, toti din grupul 'useri' au dreptul de citire iar oricare altul nu are deloc acces la fisier]. Citire/scriere sunt auto-descriptive, dar permisiunea 'x' este un caz special. Permisiunea 'x' in permisiunile unui fisier, determina ce utilizatori au dreptul sa execute fisierul [run]. Permisiunea 'x' a unui director determina ce useri au dreptul de a accesa directorul.