SPF – Sender Policy Framework

Mesajele email de tip SPAM au devenit o problema reala in prezent, sunt deranjante nu-i asa? Si mai deranjant este ca cele mai multe astfel de mesaje vin de pe adrese de email false, ce nu pot fi urmarite, cei care trimit astfel de mesaje sunt extrem de greu de depistat.

Cred ca ati primit de sute sau mii de ori mesaje SPAM si ati blocat acea adresa de email. Cu toate astea, ati continuat sa primiti acelasi mesaj de pe alta adresa.

Ati primit vreodata SPAM chiar de la propria Dumneavoastra adresa de email? Hmm, din pacate pe asta nu o puteti bloca ! Insa exista o solutie si se numeste SPF.

Ce este SPF? In primul rand este un acronim de la Sender Policy Framework insa vom incerca in continuare sa explicam cum functioneaza acest SPF:

SPF practic declara pentru un domeniu masinile de pe care acesta trimite mail. Concret: livehosting.ro va trimite mail doar de pe serverul care are adresa IP 89.38.209.22, daca primiti un mail de la livehosting.ro de pe alt IP, atunci acel mail este fals iar adresa de email este spoof-ata.

Scopul SPF este de a preveni trimiterea de mesaje email in numele altora.

Cum se desfasoara acest lucru:
- livehosting.ro trimite un email catre un alt domeniu, sa zicem domeniu.ro.
- serverul pe care domeniu.ro este gazduit verifica daca domeniul livehosting.ro are implementata solutia SPF
- dupa verificare detecteaza ca este implementata si ca SPF declara ca livehosting.ro este autorizat sa trimita mail doar de pe IP-ul 89.38.209.22
- apoi serverul domeniu.ro verifica de pe ce adresa IP a fost trimis mesajul.
- daca IP-ul este 89.38.209.22 atunci mailul este livrat catre destinatar
- daca adresa este diferita, atunci mailul este respins cu un mesaj de eroare de genul “You are not authorized to send messages”.

In ultimul timp majoritatea serverelor au implementata aceasta solutie SPF astfel incat sa previna un spammer sa se dea drept altcineva prin intermediul emailului.